info@dekstationgaasterland.nl

Lokatiekeuring 17 juni Dekstation Gaasterland

Lokatiekeuring 17 juni Dekstation Gaasterland

De locatiekeuring op zaterdag 17 juni leverde voor zes paarden het Sterpredicaat op. Juryleden Piet Bergsma, Jan Hellinx, Wieneke Blom en aspirant Esther van Wijk beloonden vier driejarigen met een Ster.

Twee maal Markus 491

De driejarigen bestond uit twee groepen. In de eerste groep kwam Omi Ster (Markus 491 x Sape 381) op kop. De rassige merrie van Hendrik Eppinga, gefokt door Breeding Farm Snavelhof in Zuidwolde. Ze heeft een voldoende edel hoofd mocht iets meer nek hebben, goede schouderligging, sterke bovenlijn, brede lendenpartij, met een iets hol voorbeen.  , kreeg een tweede premie met name dankzij haar sterke beweging. ‘Ze stapt voldoende ruim en goed aangesloten. In draf maakt ze zich heel mooi, gaat in draf mooi zitten en zet het achterbeen er goed onder en ze heeft een goed voorbeengebruik.’ Met het Sterpredicaat maakte Omi haar moeder Preferent: Hilja van de Hanenberghoeve Ster (Gerlof 294 x Oepke 266).
De tweede Stermerrie met een tweede premie in deze rubriek was Mynke aan de Bovenlanden Ster (Markus 491 x Jasper 366) van de familie Nab-van Eyk uit Wilnis. Mynke overtuigde met veel ras en haar goede bouw: een sterke rug en een goed gevormd kruis. Ze heeft een edel hoofd, haar beenwerk is hard en droog, beschreef Piet Bergsma. ‘Ze stapt voldoende ruim en krachtig, in haar draf mag ze wat meer souplesse laten zien.’

Eerste dochter Wardy 509 Ster

In de tweede groep driejarigen kwamen ook twee Stermerries uit de bus. Magretha fan ‘e Sondelerdyk Ster (Markus 491 x Andries 415) van Jacobus en Brenda Eppinga showde veel ras en een edel hoofd. Ze mocht iets sterker in de bovenlijn, heeft een goed kruis en is iets week gekoot. ‘Ze stapt actief en ruim door het lichaam. In draf is ze voldoende opwaarts met een voldoende sterk achterbeen.’
Op kop in deze klasse kwam een dochter van Wardy 509: Nicoline -Vrouwkje Ster (mv Felle 422). Ze mocht meer ras uitstralen, heeft een voldoende sterke bovenlijn, haar benen zijn hard en droog. ‘Haar stap is goed door het lichaam en enorm ruim’, benoemde Piet Bergsma haar sterke punten. ‘In draf heeft ze een heel goed lichaamsgebruik met een heel sterk achterbeen en veel zweefmoment. Ook de stap kon bekoren.

Ster voor Levina en Gaukjen

De vier jaar en oudere veulenboekmerries betekende een Ster met een tweede premie voor de vierjarige Levina fan Klaverfjouwer Ster (Tymen 503 x Fonger 478) van de familie Rijpkema uit Echten. De merrie heeft een jeugdige uitstraling met een voldoende sterke bovenlijn, tikje strak op de lendenen en een wat kort en hellend kruis. Ze stapt vlot en goed door het lichaam, in draf is ze voldoende opwaarts met het achterbeen er goed onder’, lichtte Piet Bergsma toe.

Promotie van stamboek naar Ster met een tweede premie maakte Gaukjen Ster A (Nane 492 x Norbert 444) van Mette-Marit Eppinga, zij kocht deze merrie in mei aan van de Familie Bouma uit Nijland en heeft deze merrie zelf klaar gemaakt voor de keuring. Ze heeft een lange hals, is iets gerekt in het middenstuk. De stap mag iets meer ruimte en regelmaat hebben. In draf wist Gaukjen te imponeren. ‘Ze heeft een goed achterbeengebruik en genoeg zweefmoment.’ Mette-Marit wil Gaukjen nu gaan uitbrengen in de sport.

 

Levina fan Klaverfjouwer

Gaukjen

Mynke aan de Bovenlanden

 

Nicoline Vrouwkje

 

Margretha fan de Sondelerdyk

 

Omi

 

Nieuwe stermerrie s met eigenaren