info@dekstationgaasterland.nl

Markus kampioen jonge stamboekhengsten Friezen

Markus kampioen jonge stamboekhengsten Friezen

Markus kampioen jonge stamboekhengsten Friezen

Uit het veld (door Besterly.nl)
18-01-2016 – Op de Friese Hengstenkeuring in Leeuwarden werd Markus 491 (fokker Van der Werf uit Sondel) van eigenaar H. Eppinga uit Oudemirdum kampioen van de jongere stamboekhengsten.

Het kampioenschap jongere stamboekhengsten is bestemd voor de ingeschreven stamboekhengsten vanaf dekseizoen 2010 en de hengsten die nog niet op afstammelingen zijn onderzocht. Markus liet zich uitstekend zien!

Geen bluf

“Met toenemende klasse!”, zegt eigenaar Hendrik Eppinga trots over de presentatie van Markus in het kampioenschap, “het was een mooie opbouwende presentatie! Markus is een hengst die niet bluft. Bij het mogen terugkomen voor de derde keer waardeerde hij zich nog op van plaats 1B naar 1A. En werd hij kampioen! Zijn manier van bewegen is technisch heel goed. Hij gaat lopen, een beetje meer zitten en drukt de schoft omhoog. En dat gewoon steeds. Rustig en mooi in balans! We zijn er allemaal heel trots op.“

 

Foto: De trotse eigenaar Hendrik Eppinga met kampioenshengst Markus, daarnaast dochters Mette-Marit en Anne-Rikst, met zwart haar fokster Van der Werf, daarnaast met bloemen echtgenote Martine Bleeker, geheel rechts broer Jelte-Gerrit Eppinga, achter fokker Van der Werf (Foto’s Jacob Melissen)

Goedkeuring Markus 491

De nu 4-jarige Markus 491 (Maurits x Onne) werd geboren als Morris fan Teakesyl. De hengst werd in het najaar van 2015 goedgekeurd. Markus scoorde in zijn verrichtings-examen driemaal boven de 80 punten, waarbij zijn tuigprestatie met 85 punten het hoogst gewaardeerd werd. Voor de rijproef onder het zadel kreeg hij 82 punten, de hoogste score van de deelnemende hengsten.
De Maurits-zoon is met een stokmaat van 1.69 m aan de maat voor een Fries. Hendrik Eppinga zegt: “Ik koop altijd de nodige veulens en daar was Markus van mijn klant Van der Werf ook bij. Het was een modern en luxe veulen. En modern en luxe is hij gebleven!”
Hij is een moderne en zeer opwaarts gebouwde hengst, die daarnaast zeer technisch beweegt, zeggen de deskundigen.

Interessante moederlijn

Voor de fokkers is het ook interessant dat Markus over een prima moederlijn beschikt. Z’n moeder, een dochter van Onne 376, heeft reeds vier nakomelingen. Haar eerste nakomeling is Christiaan PJ is. Deze hengst loopt al ereklasse tuigen en is inmiddels sport verklaard.
Na Christiaan PJ volgden er twee sternakomelingen met een eerste premie.
De grootmoeder van Markus is een ster prefente (*5) Krist 358-dochter, terwijl z’n overgrootmoeder een sterpreferente (*5) dochter van Tjimme 275 is.